Fundacja OK, ART

OKART 2024

Duże formy ceramiczne z Kolorowych Podwórek

Instynkty

Zenon Dębowski realizuje formy przestrzenne, głównie ceramiczne. Tworzy od 2012 roku, kiedy włączył się do działań OK.ART. Od tego czasu przekształcił swoje mieszkanie w pracownię i tworzy z wyjątkową pasją i zaangażowaniem.

W 2013 roku Fundacja OK.ART rozpoczynała realizację Kolorowych Podwórek przy ul. Roosevelta na wrocławskim Nadodrzu. W jednej z okalających podwórze kamienic mieszka Zenon Dębowski. Zaproszony przez artystów OKART włącza się w realizację murali. Wykonuje ceramiczną rybkę, która trafia na ścianę jako fragment muralu. Zenon ujawnia swój talent, ale co równie ważne budzi się w nim pasja do tworzenia form przestrzennych w glinie. Przekształca swoje mieszkanie w swego rodzaju pracownię, na co pozwala mu /jak sam podkreśla/ nieoceniona Żona Regina.

Zenon oddaje się pracy twórczej w pełni. Korzystając z rad artystów OK.ART rozwija swój warsztat artystyczny i świadomość estetyczną. Realizuje kolejne formy, wiele z nich trafia na murale.

W 2020 roku w Galerii OK.ART odbywa się jego pierwsza wystawa - "Instynkty - zwierzęce, czy ludzkie" Kuratorem jest Mariusz Mikołajek. Prace Zenona Dębowskiego uzupełnia wideo-instalacja Instynkty autorstwa Mariusza Sikorskiego i Anny Nabiałkowskiej. Więcej o wystawie, czytaj tutaj.

Zenon Specjalizuje się w formach ceramicznych.

cdn

Galeria prac Zenona Dębowskiego